Savonlinna ja Saimaa
Itä-Suomi täyttää todellakin Tuhansien Järvien Maan sloganin. Se on enemmän vesistöä kuin maata. Alueen suurin järvi on massiivinen Saimaa-järvi, “tuhannen saaren järvi”. Itse Saimaan järven pinta-ala onkin yli 1 300 neliökilometriä – lukuun ottamatta sen lukuisia saaria. Koko järvikokonaisuuden alasjuoksuna toimii Vuoksi-joki, joka jättää Saimaan Imatran kaupungin pohjoispuolelle ja virtaa Venäjän Laatokan järvelle asti. Järven harjuista koostuva ranta ja suurin osa saarista on melkein kokonaan kauniin luonnonvaraisen havumetsän peittämiä.
Savonlinna on Suomen järvialueen kauneimpia historiallisia kaupunkeja. Suosittu kylpylä- ja lomakeskus kasvoi vuonna 1475 rakennetun Olavinlinnan linnan ympärille. Olavinlinna onkin Euroopan pohjoisimmassa keskiaikainen kivilinna. Saimaan rannoilta voi myös napata lohikaloja eri yhdistysten järjestämisessä tapahtumissa.
Olavinlinna, joka on kauniisti restauroitu, sisältää useita komeita huoneita, muun muassa kuninkaallisen salin, kongressisalin ja suuren juhlasalin. Kolme massiivista pyöreää tornia on säilynyt hyvin tähän päivään saakka, ja yksi niistä toimii kirkon tornina, jossa sijaitsee pieni kappeli. Suuressa bastionissa on suosittu kesäkahvila. Olavinlinna on erityisen tunnettu Savon Oopperajuhlistaan.
Savonlinnasta itään sijaitsee Kerimäki, jossa on maailman suurin puukirkko. Veneilyretket ovat pakollinen tehtävä jokaiselle järvialueella vierailevalle. Savonlinnasta pääsee veneretkille muihin Saimaan järvien nähtävyyksiin, kuten upeaan Punkaharjuun. Punkaharjun upea luonto on ennennäkemätöntä. Siellä voit vierailla myös Uuden Valamon ja Lintulan luostareissa, joissa pidetään pohjoismaiden suurimpia retriittejä.
Vaasa
Vuonna 1300 perustettu Vaasa oli tärkeä kaupunki Ruotsin hallinnan aikana. Vaasan alueella asuu yhä Suomen suurin ruotsinkielinen vähemmistö. Alkuperäinen kaupunki paloi pahasti vuonna 1852, jonka jälkeen Vaasa sijoitettiin kuusi kilometriä luoteeseen lähelle parempia satamayhteyksiä. Vanhan kaupungin rauniot ovat nyt jättiläinen puisto ja suosittu turistikohde (Vanha Vaasa, Gamla Vasa).
Kaupunki on noin 30 prosenttisesti ruotsinkielinen, ja sillä on monia siteitä Ruotsiin. Vaasassa on laaja valikoima kahviloita, ravintoloita ja kauppoja, ja sen suuri tori on kaupungin elämän keskus. Tämä rauhallinen kaupunki tarjoaa runsaasti nähtävyyksiä. Vierailijat voivat kävellä rantaa pitkin, joka alkaa kaupungin edestä ja ulottuu mailia pitkin rannikkoa.
Muita nähtävyyksiä ovat Kuntsin modernin taiteen museo, Pohjanmaan museo, Terranova Kvarken -luontokeskus, Tikanojan taidemuseo sekä Vaasan merimuseo. Aivan kaupungin keskustasta itään, saarella sijaitsee Tropiclandia. Se on trooppinen kylpylä, suuri vesipuisto lämmitetyn kupolin sisällä.
Tropiclandia on täynnä uima-altaita, liukumäkiä ja saunoja. Vaasan eteläpuolella on kuuluisa Söderfjärden-kraatteri, jonka massiivinen meteoriitti aiheutti miljoonia vuosia sitten. Kaupungin pohjoispuolella sijaitsee Kvarkenin kansallispuisto, villi saaristo, joka tarjoaa monia upeita retkiä ja erinomaisia mahdollisuuksia lintubongareille. Vaasa isännöi myös useita merkittäviä kulttuuritapahtumia, mukaan lukien Taiteiden yön, ja Vaasan kuorofestivaalit.
Oulussa riittää nähtävää
Oulu sijaitsee Perämeren pohjoispäädyssä, Oulujoen suulla. Oulu alkoi kylästä, joka kasvoi Ruotsin kuningas Johannes III:n rakentaman keskiaikaisen Oulun Linnan ympärille. Oulun linnasta on nykyään jäljellä vaan Tähtitorni ja rauniot Linnasaaressa, joka on suosittu piknikkohde kesän auringossa.
Oulussa voi nauttia ravintoloista ja terasseista torilla, tai ihastella kaunista Ainolanpuistoa ja Hupisaaria. Myös talvisin Oulussa riittää tekemistä, sillä esimerkiksi upea Yliopiston Kasvitieteellinen puutarha on auki koko vuoden. Myös Turkansaaressa sijaitseva museo ja historialliset pajat ovat suosittu paikka vierailla. Oulun satama onkin keskittynyt historiallisesti tervakauppaan, ja Pikisaari on saanut nimensä sen mukaisesti.